Kunt u deze HTML mail niet goed lezen, kopieer dan deze link naar uw Internetbrowser: Webstores - Info
29-04-2010
April 2010 (NL)
Gicara

Gicara

Miss Lang Ping

Miss Lang Ping

Glasstrook aan voorkant oude duivenhok

Glasstrook aan voorkant oude duivenhok

Dakraam, ventilatie

Dakraam, ventilatie

Golden Energy

Golden Energy

Bjarne, zoon Den Dromer, vader Miss Lang Ping

Bjarne, zoon Den Dromer, vader Miss Lang Ping

April 2010 (NL)

Start
Lente in Nederland, prachtig weer afgelopen week. Ideaal voor iedere duivenliefhebber en niet te vergeten de duiven zelf.
Afgelopen zaterdag hadden wij alweer de vierde vlucht en tot op heden loopt het vrijwel zonder problemen.
De voorbereiding is iets anders geweest dan in de jaren hiervoor. We hebben de vliegers iets vroeger gekoppeld en hierdoor hebben wij ook de gelegenheid gehad de duiven ietwat vroeger in het seizoen met de training te laten beginnen.
Tot nog toe krijgen ze het standaardvoer aangelengd met gerst (10%) , paddy (20%) en wortelen. Juist deze wortelen vormen een prima aanwijzing om te zien of er nog gevoerd moet worden.
Nog wortelen in de bak betekent nog geen nieuw voer.
Gicara won de tweede vlucht (Boxtel 169 km) tegen 9525 duiven en Miss Lang Ping vloog de derde prijs. Klik op de namen voor een foto en afstamming.

Ze vliegen aan huis sinds 1 week zowel ’s morgens als ’s avonds en houden dit inmiddels vlot 1 uur vol. Over een maand zal de eerste groep ongeveer gaan trainen rond 5.15
Verder ben ik van plan om de vliegers volgende week een extra vlucht van rond de 300 km te geven. De afdeling heeft voordat de eerste eendaagse fondvlucht begint ook nog een vlucht vanuit Haasrode (256 km) en Menen (330 km) op het programma staan. Dit is volgens mij voldoende ter voorbereiding op de eerste npo-vlucht van 497 km.
De partners (van zowel de weduwnaars als weduwduivinnen) hebben wij voor de vluchten nog niet getoond, de beide eerste vluchten hebben ze ook geen partner gezien bij thuiskomst.

De komende 14 dagen verdwijnen de gerst, paddy en wortelen zo langzamerhand uit het voer en wordt er overgeschakeld naar uitsluitend all in one mengeling en zullen ze zoveel mogen eten als ze lusten. Nog voordat alles hiervan is opgegeten wordt het voer 2 keer per dag ververst.

Hokken
De hokken zijn aan de voorkant voorzien van een glasstrook van ong. 1 mtr. Dit met de gehele isolatie en de mogelijkheid voor de duiven om –als ze dat willen- naar buiten te gaan in de ren scheppen volgens mij een ideaal klimaat. Het hok wordt vlot opgewarmd en is niet onderhevig aan al te sterke temperatuursschommelingen. Ook aan de binnenkant zit immers een laag glas (ruimte tussen buiten- en binnenglas is 15 cm)
Dit najaar zijn ook alle plafonds verwijderd en is de kap compleet geïsoleerd en met planken afgetimmerd. Aan de achterkant zitten dakramen welke geopend kunnen worden zodat er voldoende ventilatie is. Het plafond bestaat nu uit staalmatten met een maaswijdte van 5 cm. De weduwduivinnen zitten gedurende de week op schapjes voor hun broedbak. Hierdoor zullen ze minder makkelijk onderling paren en wellicht is het zien van de eigen broedplaats ook een extra motivatie.

Vorige week zijn alle afdelingen helemaal schoon gemaakt, alle broedbakken eruit, zolders gereinigd, vloer, ramen etc. uitgeboend kortom alles is weer als nieuw en ruikt lekker fris. Dit heeft al met al zo’n week in beslag genomen. Voordat de duiven er -eind van de dag- weer in kwamen zijn de wanden, broedbakken, schapjes etc. behandeld met Tugon 80 (Bayer). Dit is een effectief middel tegen: vlooien, luizen, maden van vliegen etc. Hopelijk blijven we zo de rest van het seizoen bespaard van allerlei soorten gespuis.

Jonge duiven
De eerste groep jonge duiven zijn van de vroegst mogelijke koppeling, voorlopig doen ze het goed en wellicht dat we binnenkort al kunnen beginnen met africhten. Ze zitten bijna glad, de verduistering –9,5 uur licht per dag- zullen wij nog volhouden tot over ongeveer twee weken

De verduisteringstijden zijn van 18.00 uur tot 08.30 uur. Van de tweede groep is dit van 20.00 uur tot 10.30 uur. Dit is voornamelijk gedaan om de oude duiven voldoende gelegenheid te geven in groepen te trainen en de dag wat “langer” te maken voor de jonge duiven.

Voor de vroegste groep zullen wij over twee weken beginnen met het afbouwen van de verduistering. Het verduisteren zal dan nog zijn van 20.00 uur tot 24.00 uur. Hierdoor ervaren zij de natuurlijk zonsopgang, deze fase houden we 4 weken aan. Hierna volgt het natuurlijke dag- en nachtritme.
Ook bij de jonge duiven kiezen we dus voor de insteek om de eigen voorbereiding iets eerder te hebben afgerond dan normaal, ze hebben bijvoorbeeld ook al een weekend in de mand gezeten. Hopelijk lukt het hierdoor ook om op de belangrijkste jonge duivenvluchten goed te presteren.
Op dit moment krijgen zij een mengsel van: 20 % gerst, 20% paddy en het overige bestandsdeel is all in one mengeling.

Eénhoksraces/internationaal
Zelf sturen wij sinds 2008 uitsluitend duiven naar de One Million Dollar Race in Sun City, Zuid-Afrika. Voordat ze op pad gaan zijn ze al voldoende oud om goed zelfstandig hun plan te trekken, dit met name om de quarantaine tijd (ongeveer 2 maanden) goed door te komen. De inentingen tegen paramyixo en pokken hebben ze allemaal gehad.
Ik zal de duiven in twee groepen sturen. Tot op heden heb ik nog niet kunnen ontdekken of het tijdstip van sturen verschil maakt in de uitslag. Van andere deelnemers hoorde ik dat zij soms ook duiven sturen die bij hun thuis al de nodige trainingsrondjes gemaakt hebben voordat zij verstuurd worden. Misschien proberen wij dit volgend jaar zelf ook wel.

116foto (Taiwan) kwam onlangs bij ons op bezoek om een aantal duiven te fotograferen welke binnenkort in hun boek, Top Collections International 8, zullen worden gepresenteerd. Een aanrader voor iedereen die van kwaliteitsfoto’s houdt. Kijk eens op hun site www.116foto.com  Overigens niet alleen voor de duiven maar er staan voldoende sfeerbeelden op om ook andere indrukken op te doen, zeer professioneel.

Afstamming
Op de website staan inmiddels een aantal voorbeelden van de stamkaarten van 2007 t/m 2010 zoals wij die tot nu toe hebben gemaakt, helaas blijkt dit nodig te zijn omdat we al enkele keren met een vervalste stamboom werden geconfronteerd. Mocht u hierover vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op. Kijk voor de originele kenmerken op: http://www.gerardkoopman.com/11/originele-afstamming.html

 

Proficiat!
Aan Pieter en Gea Veenstra met hun “boere-jaar” 2009 Niet alleen kun je als sportman genieten van uitzonderlijk prestaties bij jezelf maar ook bij anderen. Mooi om te zien is dat hun Chanel (NL-2007-5719711) is gekweekt uit een broer van Golden Energy. Zij won de titel 1e nat. As-duif Natour 2009 in de comp. WHZB
Wat het voor mij extra interessant maakt is dat Eus, de winnaar van de Belgian Masters zowel in het as-duif klassement als op de eindvlucht, een kleinzoon is van Golden Energy zelf. Hij valt in Mei te bewonderen als duif van de maand op de eigen site.

Tot besluit
Met de npo-vluchten op komst zal mijn vader er dit jaar voor het eerst niet meer bij zijn, ongetwijfeld zullen dan de gedachten van de vaste toeschouwers uitgaan naar hem. Hij overleed op 11 januari

Gelukkig is moeder nog altijd heel erg betrokken en dat niet alleen met het wel en wee van de kolonie in Ermerveen. Bijna iedere zaterdag halen wij haar op zodat ze aanwezig is als de duiven thuiskomen.

Graag wil ik iedereen een heel voorspoedig seizoen toewensen, mocht u vragen of opmerkingen hebben mail dit gerust.

 

 

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft aangemeld.
U kunt zich hier afmelden.