Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Bekijk deze nieuwsbrief in uw browser.  
 
 

Eerste Marathon vlucht gewonnen door Phidippides

 
Phidippides

Eerste Marathon vlucht gewonnen door Phidippides

Phidippides wint eerste marathon vlucht van seizoen 2018

Juni 2018 Limoges

Juni alweer. Voor iedere duivenliefhebber is het inmiddels hoogseizoen.

Bij ons is dat niet anders. Afgelopen zondag (10-06) de 2e dagfondvlucht en nog 1 week daarvoor de 1e Marathon vlucht, bijna traditioneel vanuit Limoges.

Graag heb ik het met u over Limoges, 861 km naar thuis. Op exact dezelfde datum als in 2017 konden van start. 2 Juni om precies te zijn.

‘Phidippides' NL-2015-1230917 Doffer kwam aan om 08.38 met een gemiddelde snelheid van: 1188 mtr.min 5 Minuten later arriveerde ‘Vitalis', NL-2015-4767369 eveneens een doffer.

Ze wonnen de prijzen 1 en 2 niet alleen in afdeling 10 maar ook in Sector (IV) De 3 meest Noordelijke provincies, tegen 2183 duiven.

Over de winnaar. Zoals gezegd een doffer, vaal van kleur en geboren in 2015 zoon van ‘Noël’ 1e inter prov. as-duif N.F.C. (Noordelijke Fond Club)
Zijn moeder is ‘Miss Anke’ (Halfzus van ‘Miss Nellie’, die op haar beurt moeder is van ‘Miss Maniwan’ 1e nat. St. Vincent in 2007)

Hiermee is onze 1e duif meteen een halfbroer van ‘Leonidas’ 1e nat. as-duif cat. Marathon in 2014 WHZB/TBOTB ‘Leonidas’ is immers een zoon van ‘Miss Anke’

De eerste keer dat ‘Phidippides’ zich goed liet zien was vorig jaar op de vlucht vanuit Ruffec (888 km) hij arriveerde om 02.43 uur! en won daarmee de 5e prijs tegen 1448 d. (Afd. 10) Een mooie prestatie maar op 5 augustus eveneens vorig jaar overtuigde hij mij echt met het winnen van de 3e prijs vanuit Cahors (km) tegen 769 d. (Afd. 10) aan net geen 1200 mtr.
Hij behoorde hiermee voor dit seizoen bij mijn top 3 van favorieten

De 2e prijswinnaar ‘Vitalis’ komt direct uit ‘Leonidas’

Al met al heeft de 2e generatie van ‘Red Bullens’ zich opnieuw goed laten zien.

Toeval bestaat minder
Voorlopig concludeer ik dat toeval minder bestaat binnen de marathon dan op vitesse. Ik druk mij iets voorzichtig uit omdat ik al mijn hele duivenleven vitesse vluchten speel maar nog niet zo lang marathon. Als voorbeeld kan ik aanhalen onze 1e duif van Limoges, ‘Phidippides’ vorig jaar arriveerde hij op 23 juni zoals gezegd vanuit Ruffec (888 km) om 02.43 Een aparte beleving voor mij, nooit eerder mogen ervaren een duif in volledige duisternis klokken. Gedacht vanuit mijn vitesse-/midfond ervaring concludeer je al snel dat dit een toevallig succesje kan zijn en herhaling zich lang niet altijd voordoet.
Bij marathon duiven concludeer ik voorzichtig, zou dit toch wel eens anders kunnen zijn. Wellicht dat de afstand en de omstandigheden dusdanig meer selectief zijn dat de factor geluk/toeval tot een minimum wordt beperkt.

Vlees noch vis
Vaak vragen collega duivenliefhebbers mij: ‘Ga je jouw marathon-duiven ook kruisen met je eigen soort? “ Op basis van eigen vaststelling maar ook op basis van wat ik vaak van andere marathon spelers gelezen heb, moet ik concluderen dat de uitkomst van zo’n kruising vaak tegenvalt. Het is vlees noch vis. De nazaten zijn niet ‘hard’ genoeg voor de overnacht-vluchten als het eens zwaar wordt en niet snel genoeg als de vlucht vlot verloopt. Iets waar ik mij dus niet –meer- mee bezig houd.

De nazaten van ‘Red Bullens’ zijn gelukkig zeer allround. Ze kunnen zowel van bijvoorbeeld Ruffec (888 km) als St. Vincent (1176) een 1e prijs winnen. De omstandigheden, lees snel of traag, het maakt ze niets uit.

Apart verhaal
De kweker en speler van ‘Red Bullens’ (Jan Bullens) had nog een apart verhaal.
In 1998 speelde hij de 1e prijs vanuit Bergerac. Nou was dat niet zo bijzonder, Jan vloog wel vaker vroeg. Maar deze bewuste duif had hij uit pure irritatie gespeeld. U moet weten dat de bewuste duif en z’n broer enorme vechtersbazen waren en Jan had ze van het hok genomen en in de ren gezet. 6 à 7 weken waren ze niet buiten geweest. Ze bleven echter hun gedrag ten toon spreiden en Jan dacht: ‘Nou zal ik ze krijgen” Eén van de broers ging voor ‘straf’ mee naar Bergerac. U raadt het al, de bewuste doffer vloog de 1e prijs vanuit Bergerac met maar liefst 53 minuten voorsprong! Hij arriveerde ’s ochtends in Oirschot even na half zeven.

‘Red Bullens’ stamt nog uit de lijn van deze ‘Bergerac’

Afsluitend nog alle gegevens van de 1e overnachtvlucht.

Uitslag afdeling 10
Aantal duiven: 825
Resultaat: 1,2,6,7 etc.

Eigen inbreng: 24
Prijzen 1:4 16

Iedereen veel succes!

Met vriendelijke groet,

Gerard & Team

Voor de geïnteresseerde lezer, de naam ‘Phidippides’ is van de Griekse koerier die het goede nieuws van de overwinning in de slag bij Marathon kwam brengen. Later werd de klassieke afstand van 42 km en 195 mtr. De Marathon genoemd.