Kunt u deze HTML mail niet goed lezen, kopieer dan deze link naar uw Internetbrowser: Webstores - Info
05-01-2010
Januari 2010
Mr. Allennig

Mr. Allennig

Choni, dochter Golden Lady, en moeder Mr. Allennig

Choni, dochter Golden Lady, en moeder Mr. Allennig

Op bezoek in Kerkdriel, vol bewondering voor Harry

Op bezoek in Kerkdriel, vol bewondering voor Harry

Vleugelstudie Eus

Vleugelstudie Eus

Eus, de revelatie van de Belgian Masters 2009

Eus, de revelatie van de Belgian Masters 2009

Gicara, 3e nat. as-duif Fondspiegel '09

Gicara, 3e nat. as-duif Fondspiegel '09

Fu, pas op de hokken in Ermerveen

Fu, pas op de hokken in Ermerveen

Lei, moeder JD Action

Lei, moeder JD Action

Bjarne, vader Good Aim

Bjarne, vader Good Aim

5 januari 2010

5 januari 2010

Nieuwsbrief januari 2010

Nieuwsbrief januari 2010

Beste sportvrienden en sportvriendinnen,

Wat een voorrecht jullie allemaal in goede gezondheid een voorspoedig 2010 te mogen wensen! Hopelijk komen dromen uit en blijven we bespaard van tegenslag in welke vorm dan ook.

2009
Nog even een terugblik naar het seizoen 2009, hoogtepunten voor ons zelf waren er vanuit Blois (695 km) toen Mr. Allennig de vlucht tegen 6279 duiven won en 4 duiven zich bij de eerste 8 in het npo-concours wisten te klasseren.
Vanuit Ablis (586 km) stonden er tegen 10725 duiven 4 bij de eerste 7 op papier.

Jan Hooymans heeft met zijn Harry naar mijn maatstaven de meest spectaculaire duif van 2009 Hij kweekte hem uit Dirkje een dochter van Kleine Dirk X Amore met een doffer van Gaby Vandenabeele. Opmerkelijk is dat de duif die een jaar eerder buitencategorie was ook een kleinkind is van Amore, ik heb het nu over Solange van Gerard en Bas Verkerk.

Een andere aangename verrassing was er in augustus toen Eus de eindvlucht won van de Belgian Masters (Eenhoksrace Nevele, Belgie) en eveneens gekroond werd tot as-duif. Eus stamt van vaderskant uit Golden Energy X Ophir Z’n moeder Miss Future genaamd is gekweekt uit Mr. Wright X Yi Min
De Jewels veiling (Pipa) werd ook een behoorlijke meevaller en er werd een record-gemiddelde gehaald.
Met Gicara, een dochter van Gersom X Hebberecht 941 hebben wij de 3e nat. as-duif in het Fondspiegelklassement 2009. In de stand over 3 jaar is het Albin die op de 3e plaats staat. Albin heeft als vader Gabry, zijn moeder is Miss Putte.


Genoeg over wat achter ons ligt op naar 2010 !

Kweek
Eind november zijn bij ons de kwekers gekoppeld en de jongen van vrijwel alle koppels (52 in getal) zijn inmiddels geringd. Ieder koppel heeft haar eigen box ter beschikking en dit heeft in de praktijk al veel rendement opgeleverd. Het voer, mineralen, grit en water hebben de koppels ieder voor zich ter beschikking. Vanaf juni vorig jaar ben ik begonnen met het geven van vitaminen aan de kwekers dit ongeveer 1 keer per week (via het drinkwater) Mijn indruk was dat de duiven dit nodig hadden.

Een nieuwe inbreng is er recentelijk gekomen met de NL-2006-1796065 inmiddels omgedoopt tot Fu
Hij is gekweekt en gespeeld door Evert van der Horst uit Harderwijk, hij won op de hokken aan de Vlierburgweg o.a:

1e Geel tegen 14604 duiven.
1e Boxtel tegen 9562 duiven
1e Menen tegen 4640 duiven
1e Lommel tegen 2073 duiven

De criteria voor het aanschaffen van een duif zijn wat mij betreft hier ruim aanwezig, waar het volgens mij om gaat is: Uitstekende familie hij stamt immers uit de Superbelg die o.a. 2e beste doffer WHZB was , de betreffende duif zelf heeft zeer goed gepresteerd, de liefhebber heeft zelf jarenlang sterk spel laten zien.

Meer recent zijn er twee Steveninck duiven bijgekomen. Nadat Steveninck uit het Belgische Hamme al enkele jaren de midfondvluchten op provincaal vlak domineerde won hij dit jaar zelf een 1e nationaal. Ook won een andere liefhebber met een halve Steveninck een 1e nationaal.
Mijn gedachten gingen onwillekeurig uit naar 1996 toen een zekere van Dyck uit Zandhoven met zijn Kannibaal furore maakte. Een broer van de Kannibaal won indertijd tegen de verdrukking in een 2e nationaal vanuit Bourges.
Zoals wel vaker is de wens de vader van de gedachte. Hoe het met de nieuwe duiven zal uitpakken, het is hier in Ermerveen niet anders dan bij iedere gepassioneerde liefhebber, over enkele jaren weten wij meer.

Vliegers
De vliegduiven zullen wij dit jaar een twee tot drie weken vroeger gaan koppelen, zo in de derde week van januari. De gedachte hierbij is dat we zo wat meer speling krijgen om de duiven met voldoende conditie aan de start te doen laten komen. Ik ben er vast van overtuigd dat voldoende vliegtijd voor de vluchten hen zal helpen de eerste vluchten beter door te komen en hierdoor zullen ze normaal gesproken weer beter aan de start verschijnen –wat voor mij het hoofddoel is- op de eendaagsefond. We zullen ze zelf ook goed trainen door de duiven naast de door de afdeling georganiseerde vluchten, zelf ook enkele trainingsvluchten te geven zodat ze voldoende km’s op doen.

Jonge duiven
Als ik terugkijk naar het jonge duiven seizoen kan ik in de breedte constateren dat het beter is geweest dan in 2008 Met 18 duiven in de eerste honderd op de examenvlucht vanuit Morlincourt ben ik goed tevreden. Echter opnieuw bleek dat pas op het eind van het seizoen (natour) de jongen in de juiste conditie kwamen. Met 1,2,3 en 4 tegen 6378 duiven werd onze indruk op de laatste vlucht van het jaar bevestigd. De belangrijkste wijziging zal zijn om de duiven minder lang te verduisteren, dit zal ongeveer 3 maanden zijn in plaats van de vorig jaar gehanteerde 4 maanden.

One Million Dollar Race
Een ander belangrijk element in onze sportbeleving van de laatste jaren is de One Million Dollar Race die gehouden wordt in Zuid-Afrika, Sun City. Zowel in ’08 als ’09 lukte het om een duif te klasseren bij de eerste 3 In 2008 was dit JD Action, uit Lei X Hebberecht 799 die 2e werd en een jaar later was het Good Aim, uit Bjarne (zoon Den Dromer) X Isabel (uit Mighty Man X Gameela) die als 3e eindigde. Op dit moment staan we in de overall ranking van het as-duif klassement, 16 vluchten, op de 2e en 4e plaats. Hopelijk houden ze het vol tot en met de eindvlucht op 30 januari.

De duif op de 2e plaats komt uit Madir (een zoon van Ermerveen’s Hope X Amoré) en de nr. 4 komt uit Gersom (een zoon van Noble Blue X Annelies) Over 3 weken reizen we af om live bij de aankomst aanwezig te zijn.

Verkoop Pipa
Op 12 januari start op Pipa een jonge duiven verkoop van 40 zomerjongen uit het beste wat ik op dit moment kan bieden. Als je mij enkele jaren geleden gevraagd had koop eens een duif via internet dan had ik haast zeker hier niet aan toegegeven. Je gaat toch eerst een duif bekijken voordat je ja of nee zegt! Inmiddels zijn we een aantal jaren verder en heb ik zelf ook al menigmaal een duif via internet gekocht.

Tot besluit
Het aantal mensen die zich hebben opgegeven voor de nieuwsbrief is explosief gestegen wat aangeeft dat er ruime belangstelling is voor de gang van zaken in Ermerveen. Voor de bestaande nieuwsbrieflezers en degenen die zich onlangs hebben aangemeld: mocht u zaken hebben die u graag besproken hebt in een volgende nieuwsbrief, laat het mij weten.

Een goede gezondheid van veel plezier toegewenst in 2010

Gerard Koopman en team

 

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u zich hiervoor heeft aangemeld.
U kunt zich hier afmelden.